Sobre banca ètica

22/12/2011 at 15:40 Deixa un comentari

La banca ètica està formada per aquelles entitats bancàries que apliquen els principis de les finances ètiques, és a dir aquelles que tenen per objectiu fer compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l’assoliment d’objectius socials i ambientals. La banca ètica parteix del principi que els seus usuaris (persones i entitats estalviadores) tenen dret a saber on i en què s’inverteixen els seus diners, comprometent-se com a entitat a no finançar activitats que es consideren reprovables, i optant per destinar els seus recursos només en projectes amb contingut social, ambiental i a facilitar l’accés al crèdit a persones i grups que generalment n’estan exclosos.

No es tracta, doncs, exclusivament d’administrar els diners de forma responsable des d’un punt de vista financer, sinó també fer-ho de forma social i mediambientalment responsable.

Tot i que ni el Fons Monetari Internacional ni la majoria de bancs centrals han regulat encara una definició per als bancs i entitats que apliquen els principis de les finances ètiques, hi ha cinc principis que constitueixen la base d’aquestes:

  •  Principi d’Ètica Aplicada: l’ètica com un procés de reflexió continua en l’aplicació dels criteris d’inversió i concessió de crèdits.
  • Principi de Coherència: els diners es fan servir d’acord amb uns determinats valors.
  • Principi de Participació: Les decisions es prenen de manera democràtica. No es tracta tan sols que els socis votin, sinó que han de poder participar en la definició de les polítiques bàsiques de l’entitat.
  • Principi de Transparència: Informació pública i regular de les activitats que s’emprenen i de les seves conseqüències.
  • Principi d’Implicació: Les entitats de finançament ètic han d’anar més enllà dels criteris negatius i han de definir la seva política d’inversió seguint criteris positius per tal de transformar la societat.

Més informació: http://www.bancaetica.cat/

Entry filed under: diners ètics. Tags: .

Pobles en transició Grups de consum agroecològic

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vols seguir-me via email?


A %d bloguers els agrada això: