Grups de consum agroecològic

23/12/2011 at 09:40 Deixa un comentari

Un grup o cooperativa de consum és un col·lectiu de persones convençudes que per transformar les estructures socioeconòmiques actuals és necessari canviar el consum, ja que l’elecció a l’hora de consumir representa un vot a favor de la forma de producció, distribució i comercialització dels productes. Per tant, qüestiona l’enriquiment basat en la destrucció de l’entorn, l’opressió dels països del sud o del medi rural tradicional, i dóna suport a les empreses respectuoses amb el medi i sensibles envers els problemes socials. El grup de consum de productes agroecològics també porta implícit un compromís envers una millor alimentació, lliure d’aliments manipulats genèticament, més lligada als cicles de la natura, en contraposició a la posició d’explotació i superioritat que l’ésser humà modern ha adoptat.

El sistema de funcionament és similar a tots els grups i cooperatives: Generalment se subministren productes frescos: iogurts, pa, verdures, fruites, formatge; productes processats: pasta, melmelades, mueslis, oli, edulcorants, begudes, cereals i llegums; productes de neteja personal i de la llar, i també productes procedents del comerç just. Hi ha socis encarregats d’obrir un dia concret de la setmana, la resta van a recollir la comanda de producte fresc el mateix dia (que es demana d’una setmana per l’altra perquè no sobri ni s’hagi de llençar res), així com altres productes que hi ha als prestatges. Algunes cooperatives funcionen amb el que s’anomena “cistella bàsica”. Es tracta d’un/a pagès/esa que prepara unes cistelles setmanals amb les verdures i fruites del temps de què disposa i no sota comanda, com fan altres productors. D’aquesta manera és el productor qui tria cada setmana, en funció dels productes que té.

La gestió de les cooperatives es realitza generalment a través de comissions de treball (compres, administració, relacions, control de qualitat), en funció del major o menor nombre de persones associades. L’òrgan màxim de decisió és l’assemblea general. La dedicació de temps per a les persones que hi formen part és diferent en funció del temps lliure de què cadascú disposi, però en general implica fer un torn de tarda cada certes setmanes, participar en les assemblees i en alguna comissió. A l’hora de triar els productes hi ha uns criteris que s’han de seguir:

  1. Han de ser productes procedents de l’agricultura ecològica, que en el cas de productes frescos són de temporada.
  2. Si es tracta de productes envasats, es prioritza la reducció d’envasos (i si és possible, que siguin reutilitzables).
  3. Els productors han de ser tan propers com sigui possible i han de complir amb criteris ètics i socials.
  4. Es busca petits productors amb criteris afins, per tal d’establir compromisos que permetin un sistema de producció i consum alternatius, que beneficiïn el manteniment de l’agricultura local i al mateix temps estableixin un lligam entre productor i consumidor.

Entry filed under: alimentació. Tags: .

Sobre banca ètica Sobre programari lliure

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vols seguir-me via email?


A %d bloguers els agrada això: