Després del programari lliure: maquinari lliure

03/02/2012 at 11:55 Deixa un comentari

Hem introduït el concepte de software lliure en una entrada anterior, on ho veiem com un moviment que experimenta altres formes de dissenyar, utilitzar i compartir el programari, basat en les llibertats d’utilització, de modificació, de redistribució, lluny de les llicències i patents del software privatiu. Podem aplicar aquests principis a altres objectes de la vida quotidiana?

El maquinari obert (open hardware) és un exemple concret. Moviment comparable al del programari lliure, maquinari lliure es fica en el món del disseny d’equips electrònics. Les empreses van utilitzar les patents per mantenir en secret els dissenys d’electrònica i treure’n benefici. Els defensors de l’intercanvi obert de maquinari volen compartir aquests dissenys i la documentació associada, perque qualsevol tècnic pugui construir, reparar, modificar, re-programar aquests aparells.

Els avantatges són nombrosos: el control de la tecnologia pels usuaris i els dissenyadors, la reparació i fabricació de peces menys monopolitzada i més diversificada, la millora contínua dels equips per la contribució de la comunitat d’usuaris, impossibilitat d’obsolescència programada, desenvolupament de la indústria local i d’ocupació qualificada…

És un moviment incipient però amb força. Als centres d’ensenyament ja s’utilitzen plataformes com Arduino, que té una comunitat cada cop més gran on es comparteixen els dissenys i es genera molta documentació.

També, i fora de l’àmbit electrònic, hi han iniciatives de compartir dissenys d’altres tipus de màquines.  Open source ecology es una xarxa de pagesos, enginyers i col·laboradors que han dissenyat i creat el Global Village Construction Set (Equip de Construcció de l’Aldea Global), una plataforma tecnològica de codi obert, baix cost i alt rendiment. Aquestes màquines industrials fabricades a l’estil fes-t’ho tu mateix, formen un conjunt modular d’eïnes (similar a un lego en tamany real) per a l’agricultura, construcció i fabricació.

Entry filed under: tecnologia. Tags: , , .

Consumeix la teva pròpia energia Sobre habitatge i el Model de Cessió d’Ús

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vols seguir-me via email?


A %d bloguers els agrada això: