Guifi.net, una xarxa lliure i neutral

16/02/2012 at 10:19 Deixa un comentari

 Guifi.net és una xarxa de telecomunicacions oberta, lliure i neutral que s’estén amb el tram que incorpora cada participant al conectar-s’hi. Té més de 16.000 nodes, dels quals més d’11.000 són operatius. La majoria d’aquests nodes són ubicats a Catalunya.

 • Oberta perquè tothom hi és convidat a participar. Sense discriminacions ni secrets, tothom pot conèixer com funciona i millorar-la.
 • Lliure perquè no hi ha un propietari que imposa les seves condicions. Permet comunicar-se amb els altres membres de la xarxa i escollir com accedir a internet.
 • Neutral perquè l’acord d’interconnexió és entre iguals i afecta només a la xarxa i no pas als continguts que hi circulen.

Els nodes de la xarxa són de particulars, empreses i administracions que lliurement es connecten a aquesta per tal de poder accedir a una autèntica xarxa oberta de telecomunicacions i fer-la arribar allà on els calgui la infraestructura i els continguts que d’altra manera no serien accessibles. Els diferents nodes es van unint a la xarxa en mode d’auto prestació perquè tota l’estructura és oberta explícitament per facilitar-ne el coneixement de l’estructura, perquè es pugui avaluar el funcionament dels diferents trams i perquè cadascú pugui crear trams nous on calguin.

Els seus fonaments bàsics són: Comuns de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral

 • Ets lliure d’utilitzar la xarxa per qualsevol propòsit en tant que no perjudiquis al funcionament de la pròpia xarxa o a la llibertat dels altres usuaris.
 • Ets lliure de saber com és la xarxa, els seus components i com funciona.
 • Ets lliure de fer ús de la xarxa per a qualsevol tipus de comunicació i difondre’n el seu funcionament.
 • Incorporant-te a la xarxa, ajudes a estendre aquestes llibertats en les mateixes condicions.

Una mica d’història:

 • Guifi.net es va gestar a la primavera del 2004. El 03/04/2004 diverses persones interessades en el tema es varen reunir per compartir idees i planificar les primeres proves. Fruit de les proves fetes, el 15/05/2004 es van establir els primers enllaços permanents i estables entre Calldetenes, Gurb, Santa Eugènia de Berga i Vic.
 • El 06/11/2007 lliuren a Guifi.net el Premi Nacional de Telecomunicacions 2007 de la Generalitat de Catalunya perquè és una xarxa de telecomunicacions oberta, de banda ampla i neutral, que, tot respectant els criteris marcats per la normativa vigent, assoleix prestacions d’alt nivell i a baix cost, i garanteix l’accés universal a la societat de la informació i la incorporació de serveis de valor afegit allà on és implantada.
 • L’11 de juliol de 2008 es va constituir la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net com a plataforma de col·laboració de Recerca, Innovació i Desenvolupament i com un fòrum de trobada d’institucions, organitzacions i empreses interessades a participar en un projecte global per al desenvolupament de les infraestructures i els serveis de xarxa.
 • El 25/11/2008 la Unió Europea, en la conferència ICT2008 a Lió, anuncia oficialment que ha escollit Guifi.net com a membre de la European Network of Living Labs.
 • A l’abril de 2009 la Fundació queda inscrita al registre d’operadors de telecomunicacions de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.
 • El 15 de Desembre del 2011 se superen els 15.000 nodes operatius (23.398 nodes totals) i un total de 25.793,90 Km d’enllaços.

Més informació: web de guifi.netwiki de guifi.net

Entry filed under: tecnologia. Tags: , , , .

Sobre habitatge i el Model de Cessió d’Ús

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Vols seguir-me via email?


A %d bloguers els agrada això: